Kia onthult tijdens EV Day de EV5 en conceptversies van de EV4 en EV3 12 oktober 2023

Kia heeft vandaag tijdens de EV Day in Korea drie nieuwe kleine tot middelgrote elektrische modellen onthuld. Deze nieuwe stap is de volgende mijlpaal van de ambitieuze mondiale strategie om de ‘EV-revolutie’ te leiden én te versnellen.

Het gamma van nieuwe modellen omvat de EV5, een compacte elektrische SUV voor millennial families, en twee conceptmodellen. De Kia Concept EV3 combineert al het goede van de Kia EV9 met compacte afmetingen, terwijl de Kia Concept EV4 een herinterpratie is van een elektrische sedan.

Naast de onthulling van de nieuwe modellen werd tijdens het evenement ook de nieuwe EV-strategie van Kia gepresenteerd, gericht op het verbeteren van het gemak en de betrouwbaarheid voor de klant en het aanpakken van gemeenschappelijke uitdagingen, waaronder de laadinfrastructuur.

“Kia is scherp gefocust op het bieden van oplossingen voor de uitdagingen die nog steeds voor twijfel zorgen als het gaat om de overstap op elektrisch rijden. We gaan aan de verwachtingen van de klant voldoen door niet alleen een volledig assortiment elektrische modellen in verschillende prijsklassen aan te bieden, maar bijvoorbeeld ook de laadinfrastructuur te verbeteren”, zegt Ho Sung Song, president en CEO.

“Als aanbieder van duurzame mobiliteitsoplossingen zijn elektrische voertuigen voor Kia een must, geen optie. Door geavanceerde EV-technologie, een gedurfd ontwerp en intuïtieve diensten te ontwikkelen en deze toe te passen op ons gehele EV-aanbod, is het ons uiteindelijke doel om de unieke waarde van Kia aan zoveel mogelijk mensen te bieden. De versnelling richting elektrificatie begint nu.”

Het merk heeft ook plannen onthuld om verschillende diensten en klantervaringen te verbeteren. Dit omvat het stroomlijnen van verschillende functies in een gebruiksvriendelijke smartphone-app en het introduceren van nieuwe diensten, onder meer op basis van kunstmatige intelligentie (AI).

Kia wil in 2026 een jaarlijkse verkoopdoelstelling van één miljoen elektrische voertuigen bereiken en deze in 2030 hebben verhoogd tot 1,6 miljoen eenheden per jaar, mede gedreven door de producten en initiatieven die vandaag zijn onthuld.

De EV-strategie van Kia: uitbreiding van het modelaanbod en de laadinfrastructuur om elektrisch rijden toegankelijker te maken

Kia heeft het plan aangekondigd om een uitgebreid EV-assortiment te ontwikkelen met prijzen tussen de $30.000 en $80.000. De line-up gaat bestaan uit al geïntroduceerde modellen zoals de EV6 en EV9 en toekomstige modellen in het gewilde B- en C-segment. Het merk streeft er onder meer naar om kleinere EV’s zoals de EV5, EV4 en EV3 te introduceren, met prijzen variërend van $35.000 tot $50.000, om de adoptie van EV’s te versnellen.

Kia werkt hard aan het opzetten van een betrouwbaar systeem voor de productie van elektrische voertuigen en de levering van batterijen. Het doel van het merk is om de wereldwijde productiefaciliteiten voor elektrische voertuigen in 2025 uit te breiden naar acht in totaal. Deze faciliteiten omvatten research, ontwikkeling, productie en levering, waarbij Korea als centrale hub gaat fungeren. Kia gaat zich in Europa richten op de productie van kleine en middelgrote elektrische modellen. Bovendien is het merk actief bezig met het opzetten van joint ventures op het gebied van batterijen om te zorgen voor een stabiel wereldwijd batterijtoevoersysteem dat synchroon loopt met zijn wereldwijde EV-productienetwerk.

Om elektrisch rijden bereikbaar te maken voor een zo breed mogelijke doelgroep, werkt Kia hard aan de introductie van een grote line-up van EV’s. Hoewel elk model specifiek aan uiteenlopende klantenbehoeften gaat voldoen, delen ze gemeenschappelijke elementen zoals de baanbrekende elektrische platformtechnologie van het merk, de innovatieve ‘Opposites United’ designfilosofie en de duurzame materialenstrategie.

De Kia EV5 SUV: ontworpen voor millennial families

De Kia EV5, de derde dedicated elektrische auto in de line-up, is gebaseerd op het speciale EV-platform van het merk, E-GMP.  Met zijn unieke ‘Opposites United’ design combineert hij een uitzonderlijke veelzijdigheid en hoogstaand comfort met geavanceerde technologie, dynamische prestaties en baanbrekende veiligheid.

Elektrische aandrijflijn en rijervaring

De EV5 wordt leverbaar in verschillende uitvoeringen. Het standaardmodel wordt uitgerust met een accupakket van 64 kWh en een motor van 160 kW. Het long range model, met een batterij van 88 kWh, heeft dezelfde motor van 160 kW. De AWD-versie gaat beschikken over een accupakket van 88 kWh en een gecombineerd vermogen van 230 kW, met een motor van 160 kW op de voorwielen en een motor van 70 kW op de achterwielen.

De batterij van de EV5 is ontwikkeld om effectief te functioneren gedurende alle vier de seizoenen, zelfs bij extreem warm en koud weer.

Het van de EV6 bekende warmtepompsysteem wordt ook in de EV5 geleverd om de temperatuur van de batterij te beheren, waardoor consistente prestaties worden gegarandeerd, ongeacht externe omstandigheden.

De EV5 wordt ook uitgerust met een regeneratief remsysteem en i-Pedal, waarmee bestuurders zowel kunnen vertragen als accelereren met één enkel pedaal.

De EV5 wordt ook leverbaar als GT, waarover in een later stadium meer informatie wordt vrijgegeven.

Infotainment en connectiviteit

Het ruime, lichte, goed geventileerde interieur van de EV5 is uitgerust met geavanceerde infotainment- en connectiviteitstechnologie die de efficiency en het comfort tijdens elke reis verbetert, terwijl de inzittenden tijdens het reizen veilig betrokken kunnen blijven bij de digitale wereld.

Hij is uitgerust met het connected car Navigation Cockpit (ccNC)infotainmentsysteem en ondersteunt draadloze software-updates. Het systeem omvat een panoramisch breedbeeldscherm, dat een 12,3-inch cluster en een 12,3-inch infotainmentsysteem combineert met een 5-inch klimaatregelingsdisplay. Deze functies bieden de bestuurder uitgebreide informatie en content voor een gebruiksvriendelijke en betrokken rijervaring.

Kia past in de EV5 de nieuwe Unified Graphical User Interface (GUI) toe, die zorgt voor een verbeterde communicatie tussen de audiovisuele, navigatie- en telematicaschermen en een verbeterde consistentie van de informatieweergave. Eenvoudig te navigeren menu’s zorgen voor een betere bruikbaarheid van EV-specifieke functies en stellen bestuurders in staat om aspecten als actieradius en EV-laden in één oogopslag te monitoren. De naadloze informatiestroom wordt verder verbeterd door een optionele HUD (Head Up Display).

In het gehele interieur staan ergonomie en gebruiksgemak centraal. Zo bevinden zich, onder het centrale AVNT-scherm, vier sneltoetsen die de start/stop-functie, verwarming, ventilatie en airconditioning bedienen.

Het klimaatbeheersingssysteem met drie zones maakt een individuele bediening mogelijk voor de bestuurder, voorpassagier en inzittenden op de tweede zitrij, terwijl een nablaasfunctie de geuren van de airconditioning vermindert.

Kia-rijders kunnen hun EV5 up-to-date houden door de digitale functies en diensten van de SUV te upgraden zonder dat ze de auto naar een dealer hoeven te brengen. Naast de standaardfuncties biedt de Kia Connect Store op termijn een breed scala aan opties op het gebied van prestaties en features.

Veiligheids- en comfortfuncties

De EV5 is uitgerust met in totaal zeven airbags, ultramoderne veiligheidsgordeltechnologie en heeft een carrosseriestructuur die is ontwikkeld voor een optimale sterkte. Ook deze Kia biedt uiteraard de nieuwste Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) van het merk en een scala aan actieve veiligheidssystemen.

De Kia EV5 is onder meer leverbaar met Highway Driving Assist 2 (HDA2), waarmee bestuurders automatisch afstand kunnen houden, gecentreerd op de rijstrook kunnen blijven rijden en van rijstrook kunnen wisselen.

Met een simpele aanraking van de Kia Digital Key 2 kan Remote Smart Parking Assist 2 (RSPA 2) worden geactiveerd. Dankzij deze technologie kan de SUV zichzelf parkeren zonder tussenkomst van de bestuurder, of deze zich nu in of naast de auto bevindt. De slimme exit-functie en de op afstand bedienbare vooruit- en achteruitfunctie biedt bestuurders extra gemoedsrust bij het navigeren door krappe parkeerplaatsen. Deze functies dragen bij aan een meer ontspannen en plezierige rij- en parkeerervaring.

De EV5 is eveneens leverbaar met Vehicle-to-Load (V2L) en Vehicle-to-Grid (V2G). Met V2L kan de hoogspanningsbatterij elektrische apparaten van stroom voorzien. Kia rolt stapsgewijs V2G-technologie uit in regio’s waar de noodzakelijke infrastructuur aanwezig is om energie uit de batterij te leveren aan het elektriciteitsnet.

Meerdere zitconfiguraties

Het volgens de ‘Opposites United’ designfilosofie ontworpen interieur van de EV5, dat is afgewerkt met bekleding van gerecyclede PET-stoffen en bio-PU-lederen, is ultracomfortabel en een zeer praktische en inspirerende omgeving die voldoet aan de behoeften van millennial families.

De meervoudig verstelbare stoelen zijn ontworpen om rug- en wervelkolomklachten te voorkomen dankzij hun traploze verstelbare rughoek. De optionele relaxstoelen zijn voorzien van een massagefunctie met vier standen en drie intensiteitsniveaus. De eveneens optionele comfortstoelen bieden een uitzonderlijk niveau van welzijn dankzij zes massageluchtcellen, een viervoudig verstelbare lendensteun, een drietraps verwarmings- en ventilatiefunctie en een voetsteun.

Wanneer de bestemming is bereikt, kan het interieur worden omgetoverd in een slaapkamer dankzij de volledig plat neerklapbare tweede zitrij. In de optionele koel- én verwarmingsunit kunnen drankjes en snacks worden gekoeld of verwarmd. De unit heeft een temperatuurbereik van 5 tot 55 graden Celsius en een inhoud van 4 liter. De zeer veelzijdige Multi Table hoedenplank kan in een handomdraai worden omgetoverd tot een tafel.

De Concept EV3 is het resultaat van de visie van het merk op een elektrische compacte crossover die functionaliteit moeiteloos combineert met puur rijplezier. Het conceptmodel biedt gebruikers de technologie, functionaliteit en design van het nieuwe elektrische topmodel van Kia, de EV9, in een compacte en toegankelijke vorm. Bij de Concept EV3 hebben de designers van Kia zich vooral laten inspireren door ‘Joy for Reason’-pijler van de nieuwe ontwerpfilosofie.

“Vreugde kan worden gezien als de tegenpool van de ratio. De ene is een positieve, emotionele reactie, en de andere is afgeleid van logica. Wanneer de twee echter worden gecombineerd, versmelten hun contrasterende kwaliteiten tot een krachtig en zeer indrukwekkend ontwerp”, zegt Karim Habib, Executive Vice President en hoofd van het Kia Global Design Center.

De naar voren geplaatste voorruit creëert samen met de aflopende daklijn,  een uniek silhouet. De robuuste architectuur van de vierkante wielkasten, die zijn uitgesneden met asymmetrische hoeken, resulteert in een onverwachte logica en maakt een krachtige indruk.

Dit staat op zijn beurt in contrast met de omhullende voorruit en de visueel losgekoppelde C-stijl, die de glasoppervlakken met elkaar verbinden en het dak een zwevend effect geven.

Vanbinnen combineert de Concept EV3 een uitzonderlijke functionaliteit met een veranderbare sfeer en hoogstaand design. Net als bij het exterieur speelt de ‘Joy for Reason’-pijler een fundamentele rol, waarbij ogenschijnlijk tegengestelde waarden worden samengevoegd wat resulteert in een interieur dat prettig aanvoelt om in te reizen en tegelijkertijd veel ruimte biedt voor een actieve levensstijl. De subtiele sfeerverlichting benadrukt de aantrekkelijke, ultrazuivere vorm van het dashboard dat opvalt met zijn verfijnde karakterlijnen.

Het geavanceerde en ergonomische stoelontwerp en de milieuvriendelijke materialen die Kia op grote schaal wil gaan toepassen worden in de Concept EV3 gecombineerd met minitafels die in lengte, positie en hoek kunnen roteren. De achterbank is eveneens flexibel en kan moeiteloos worden opgeklapt, waardoor grote bagage-items zoals elektrische steps en fietsen met gemak kunnen worden opgeborgen.

De Concept EV4 vertegenwoordigt de puurheid van de ‘Power to Progress’-pijler van de ‘Opposites United Untied’-ontwerpfilosofie. Met zijn krachtige lijnen is dit vierdeursconcept niet zomaar een sedan, maar een geheel nieuw type EV-sedan dat symbool staat voor innovatie.

Geïnspireerd door ‘Power to Progress’ en gemanifesteerd door een harmonieuze samensmelting van zelfverzekerde, geometrische diagonale karakterlijnen en rijke maar toch technische oppervlakken, vertegenwoordigt de Concept EV4 een nieuwe aanpak en klantervaring. De slanke lage neus, het langgerekte, dynamische silhouet en de technische dakspoiler zijn kenmerken die doen denken aan sport- en racewagens.

Het agressief ogende front complementeert het vooruitstrevende, technologische silhouet van de Concept EV4. Door de verticaal geplaatste koplampen aan de uiterste buitenranden van de motorkap en de voorbumper creëert de Concept EV4 een brede, imposante uitstraling. Dit symboliseert de vastberadenheid van het merk om grenzen te verleggen en de EV-revolutie te versnellen.

Het interieur heeft een strakke en ruime horizontaal georiënteerde indeling, met stijlvolle designelementen die de ervaring van de bestuurder voorop stellen zonder het zicht te belemmeren. Om dit te bereiken hebben de ontwerpers van Kia een bedieningspaneel voor de airconditioning ontworpen dat in de middenconsole kan worden weggewerkt wanneer het niet in gebruik is. Een afgeslankt instrumentenpaneel met twee digitale schermen zorgt voor minimale afleiding.

De Concept EV4 heeft een innovatieve ‘Mind Modes’-functie die de omgevingsverlichting en geanimeerde ventilatiepatronen kan aanpassen.

In de ‘Perform’-modus krijgt de bestuurder alle informatie te zien die hij nodig heeft om optimaal te presteren en het meeste uit de dag te halen. De ‘Serenity’-modus biedt daarentegen een reeks digitale graphics om een meer ontspannen sfeer te creëren voor reflectie en ontspanning.

Om een grote bijdrage te leveren aan de uitdaging van het opzetten van een betrouwbare en beschikbare laadinfrastructuur, breidt Kia actief de wereldwijde laadnetwerken uit. In Europa heeft de onderneming een belang in IONITY dat inmiddels 2.800 snellaadstations langs belangrijke snelwegen heeft gerealiseerd. Dit aantal is in 2025 naar verwachting gegroeid tot 7.000.

De nieuwe EV-experience van Kia naar een nog hoger niveau

Om de EV-revolutie te versnellen en Kia-rijders een divers en uitgebreid aanbod te bieden, gaat het merk alle aspecten van de klantervaring optimaliseren, of het nu gaat om de oriëntatie en aanschaf of de complete eigendomservaring.

In de eerste helft van 2024 staat de release gepland van de nieuwe ‘Kia-app’  die een AI-chatbot bevat die gebruikers kan helpen met hun vragen. Een andere opvallende feature is de ‘E-routing’-functie, die de huidige batterijstatus van de auto monitort om vervolgens de beste route voor te stellen, rekening houdend met laadstations.

Kia richt zich ook op het verder verbeteren van de wereldwijde klantenservice en verkooporganisatie om klanten en prospects optimaal te kunnen informeren over de voordelen van elektrisch rijden.

Kia is eveneens van plan om generatieve AI-technologie te omarmen die een revolutie teweeg gaat brengen in de ervaring in de auto, onder meer door samen te werken met de beste aanbieders van innovatieve diensten zoals routeoptimalisatie van elektrische voertuigen, reisplanning, entertainment en ondersteuning door simpelweg gesprekken aan te gaan met de generatieve AI-assistent. Deze generatieve AI-technologie debuteert vanaf 2024 in de productieversies van de EV3, EV4 en de EV5 en wordt via draadloze updates doorlopend verbeterd.

EV days: een nieuwe traditie

Kia start met de eerste EV Day een nieuwe jaarlijkse traditie. Tijdens deze periodieke events maakt Kia voortaan bekend hoe het merk de leiderschapspositie op het gebied van duurzame mobiliteit wil versterken met nieuwe elektrische modellen, concepten en technologieën.

HomeNieuwsKia onthult tijdens EV Day de EV5 en conceptversies van de EV4 en EV3