Elektrische auto vanaf 2026 goedkoper dan een benzineauto 12 juni 2021

Vandaag de dag zijn elektrische auto’s gemiddeld duurder in aanschaf dan een vergelijkbare benzineauto. Dit is voor veel mensen een reden om nog niet over te stappen op de elektrische modellen van Kia. Maar speciaal voor deze mensen komen wij nu moet goed nieuws! Verschillende analisten hebben voorspelt dat het omslagpunt in 2026 zover is. Vanaf dit jaar worden elektrische auto’s goedkoper dan benzineauto’s. Kunt u niet wachten tot 2026? Vindt nu al scherpe deals op onze website of maak de overstap eerder vanwege €4.000,- subsidievoordeel

Elektrische modellen Kia

Hoe is dit mogelijk?

Wij van het Tinholt Team waren ook verbaasd om dit nieuws te lezen, maar het is echt waar. De reden voor het goedkoper worden van EV’s zijn de dalende prijzen voor accu’s. Dit blijkt uit een rapport gepubliceerd door BloombergNEF, dat gespecialiseerd is in analyses van elektrische voertuigen. In dit rapport kwamen zij tot de conclusie dat de productiekosten voor elektrische gezinsauto’s en SUV’s in 2026 al lager liggen in vergelijking met benzineauto’s. Eén jaar later worden ook de stadsauto’s goedkoper geproduceerd op elektriciteit in plaats van benzine. In 2030 liggen de kosten al 58 procent lager in vergelijking met 2020.

In het algemeen kijkt de consument eerder naar de aanschafprijs dan naar het totale kostenplaatje, zegt Marlinde Knoope, wetenschapper in de ontwikkeling van een CO² – infrastructuur. Een Kia Niro Hybrid die nu €27.995,- kost klinkt aantrekkelijker dan een Kia e-Niro die nu €34.995,- kost. Deze hoge prijs voor een elektrische auto schrikt consumenten af. Maar wanneer er rekening gehouden wordt met alle kosten, blijkt diezelfde E-auto vaak al na vier jaar toch goedkoper, aldus Knoope.

De redenen hiervoor zijn:

  • Geen BPM
  • Geen wegenbelasting
  • Lage bijtelling
  • Subsidie elektrische auto particulieren (SEPP)
  • Lage gebruikskosten (en lagere onderhoudskosten)

Private lease mogelijkheden

Niet alleen wij van het Tinholt team zijn op de hoogte van deze veranderingen maar ook Kia Nederland. Daarom mogen wij nu al leaseprijzen aanbieden waar u van zal schrikken. Zo wordt de Kia e-Niro aangeboden voor maar €379,- per maand op basis van 60 maanden en 10.000 km/jaar. Deze actie geldt voor de e-Niro met de grootste accu van 64kWh met een actieradius van 455 km. Meer weten? Bekijk de actie.

Actietarieven Kia e-Niro
Vanaf tarieven (incl. BTW 60 maanden – 10.000 km/jr.):
  • e-Niro 64 kWh Comfortline          € 379,-
  • e-Niro 64 kWh Dynamicline          € 389,-
  • e-Niro 64 kWh DynamicPlusLine   € 399,-
  • e-Niro 64 kWh ExecutiveLine        € 419,-

Naar aanleiding van het rapport in combinatie met de hoge kortingen, zorgen de lagere kosten voor een sterke stijging van de vraag naar elektrische voertuigen. Er wordt zelfs al een voorzichtige voorspelling gemaakt dat de betaalbaarheid van elektrische auto’s ertoe leidt dat in 2035 honderd procent van de verkoop van personenauto’s in Europa elektrisch is. Echter moeten er nog wel een paar dingen veranderen om dat doel te kunnen behalen.

Welke maatregelen

Elektrische Actieradiusangst

Als eerste bestaat er een angst onder de consumenten. Deze wordt vertaald als ‘actieradiusangst’. Automobilisten die geen ervaring hebben met elektrisch rijden, lijken geneigd te overschatten hoeveel actieradius ze nodig hebben. De gemiddelde Nederlander wilt pas overstappen op een elektrische auto wanneer deze beschikt over een actieradius van vijfhonderd kilometer. ‘Dat is opmerkelijk’ zegt Knoope. ‘Omdat het overgrote merendeel vaan niet meer dan honderd kilometer op een dag rijdt.’ Mensen schaffen dus geen EV aan uit angst dat deze te snel leeg raakt. Echter heeft een EV met een grotere accu weer een hogere prijs. Nederlanders moeten dus van deze angst af zien te komen. De fabrikanten helpen hierbij doordat de accu’s steeds groter worden en de groei van het aantal laadpalen dagelijks stijgt.

Elektrische Laadkoorts

Naast de actieradiusangst, heerst ook nog de ‘laadkoorts’. Want stel je gaat één of twee keer per jaar op bezoek bij familie aan de andere kant van Nederland. Stel dat er dan in dat kleine dorpje geen laadpaal staat of je moet het hele dorp door lopen om bij de laadpaal te kunnen staan. En dan is er ook nog het probleem dat de enkele laadpalen die er zijn, bezet zijn! Dan zou je dus niet meer terug kunnen naar huis. Nu heeft Kia hier al een oplossing voor in de vorm van publiek snelladen (DC). De nieuwe Kia e-Niro en Kia e-Soul kun je in ca. 30 minuten, 220km aan radius bijladen. Stop dus onderweg naar huis voor een ontbijtje langs de weg en rijdt veilig weer naar huis.

Een verbod op benzine

Als laatste worden de CO²-emissiewaarden binnen Europa steeds strenger en strenger en wordt rijden op benzine, economisch steeds lastiger haalbaar. Daaropvolgend zijn groene partijen er nu mee bezig, om een verbod op de verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto’s door te voeren na 2035. Een aantal Europese landen wil al vanaf 2030 een verbod op de verkoop van deze auto’s. Toch zijn dit de standpunten die Europa opstelt, maar uiteindelijk zijn het de bestuurders die de beslissing kunnen ondersteunen door elektrisch te gaan rijden, of niet.

 

Overweegt u de aanschaf van een elektrische auto? Klik hier voor meer informatie of neem een kijkje bij ons aanbod.

HomeMitsubishiNieuwsElektrische auto vanaf 2026 goedkoper dan een benzineauto